مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری قم گفت: اجرای برنامه های آبخیزداری در اراضی مشرف برشهر مقدس قم در زیر سد ۱۵ خرداد، احداث ۱۳۰ سازه تنظیمی کنترلی و بوته کاری و احداث چاله ها در بستر رودخانه ها ازجمله اقدامات آبخیزداری استان برای جلوگیری از سیل بوده است.
به گزارش روابط عمومی اداره کل منابع طبیعی وآبخیزداری استان قم به نقل از خبرگزاری تسنیم، سید محمدتقی سجادی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در قم، اظهار داشت: این بارندگی یک توده سراسری بوده که کل کشور را در بر گرفته و اصل موضوع رحمت خدا بوده و جای شکر دارد و یک سری تدابیری لازم است که باید از قبل اتخاذ شده باشد.
وی با اشاره به حجم بارندگیهای اخیر در استان قم افزود: تا دیشب 39 میلیمتر طی 24 ساعت بارندگی ثبت شده و این میزان در سلفچگان به مرز 60 میلیمتر رسیده و از خصوصیت بارندگیهای با شدت بالا و در زمان کوتاه ایجاد روانآب است و وقتی روانآب از حدی فراتر رود نام سیل به آن اطلاق میشود.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان قم گفت: ما در چند قسمت باید برای پیشگیری از وقوع سیل تمهیداتی را باید اتخاذ میکردیم و همکاران ما در وزارت نیرو در رودخانهها فعال بودند و بخش آبخیزداری در سرشاخهها و آبراههای فرعی تمرکز داشت.
سجادی فعالیتهای انجامشده در حوزه آبخیزداری را موردتوجه قرار داد و عنوان کرد: حدود 335 هزار هکتار مشرف به شهر قم زیر سد 15 خرداد وجود دارد که یکی از نقاط استراتژیک است و طی چهار سال اخیر بیش از 130 سازه تنظیمی کنترلی از محل مدیریت بحران و صندوق توسعه ملی در این ناحیه احداث شده و از این 335 هزار هکتار در حدود 70 هزار هکتار برنامههای آبخیزداری اجرا شده است که در جلسهای که با حضور نمایندگان مجلس و استاندار قم برگزار شد ما درخواست کردیم برای تکمیل بقیه این میزان اعتباراتی به استان تخصیص داده شود.
وی بیان کرد: با توجه به میزان بارشها، ما در قم شاهد کمترین میزان آسیبهای ناشی از سیل و روانآب بودیم و این مهم مرهون برنامههای اجراییشده در بخش آبخیزداری است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان با بیان انواع روشهای برخورد با سیل خاطرنشان کرد: ما در برنامههای آبخیزداری به چند شکل با سیل برخورد میکنیم که کنترل حجمی سیل و تأخیر در جریان سیل با ایجاد سازهها و شکستن شیب ازجمله این روشها بوده که در شیوه دوم آب بهتدریج تخلیه میشود تا به یک دبی مقبولی برسیم.
سجادی ابراز کرد: بخشی از سازههای ما تنظیمی بوده و جریان سیلاب را تنظیم میکند، سازههای کنترلی، تأخیری و ذخیرهای نیز از دیگر انواع سازهها است که هرکدام کارکرد خود را در جلوگیری از ایجاد سیل دارند.
وی تصریح کرد: در سدها نیز با انجام برنامههایی مانند بوتهکاری، نهالکاری و ایجاد چالهها سعی میکنیم که روانآبها را کاهش دهیم و کارهای آبخیزداری در بخشهای مختلف استان مخصوصاً 22 هکتار بالای پردیسان بسیار قابلتوجه بوده است و اجرای این برنامهها تأثیر بسزایی در مدیریت روانآبها و جلوگیری از ایجاد سیل داشته است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مطرح کرد: با اجرای برنامههای آبخیزداری فرصتی فراهم میشود که جریان آب بهجای افقی، شکل عمودی پیدا کند، یعنی زمانی که آب در بسترسازها آرام میگیرد به داخل زمین نفوذ کرده و منجر به پر شدن آبهای زیرزمینی میشود.
ارسال به دوست