بررسی کارکردهای آبخیزداری در حوزه‌های آبخیز استان قم

تاریخ انتشار : 1398/11/21 - ساعت انتشار: ١٠:٤٤ - گروه خبری : اخبار قدیمی

رئیس اداره آبخیزداری و حفاظت خاک اداره‌ کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان قم با تاکید بر اینکه نتیجه اجرای فعالیت‌های آبخیزداری و مدیریت حوزه‌های آبخیز فقط به کنترل سیل محدود نمی‌شود، گفت: حفظ و تقویت حاصل‌خیزی خاک، تغذیه قنات‌ها، پاکیزگی هوا، تقویت اقتصاد روستاییان و جلوگیری از مهاجرت روستایی‌ها به شهرها از دیگر نتایج فعالیت‌های آبخیزداری است.

رئیس اداره آبخیزداری و حفاظت خاک اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان قم با تاکید بر اینکه نتیجه اجرای فعالیت‌های آبخیزداری و مدیریت حوزه‌های آبخیز فقط به کنترل سیل محدود نمی‌شود، گفت: حفظ و تقویت حاصل‌خیزی خاک، تغذیه قنات‌ها، پاکیزگی هوا، تقویت اقتصاد روستاییان و جلوگیری از مهاجرت روستایی‌ها به شهرها از دیگر نتایج فعالیت‌های آبخیزداری است.

 

به گزارش روابط عمومی اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان قم، محمود دلشادفر طی گفت‌وگویی با اشاره به اهمیت مدیریت حوزه‌های آبخیز استان قم تصریح کرد: از سال 1385 معاونت آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جهاد کشاورزی به اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان قم منتقل شد تا فعالیت‌های این حوزه به صورت تخصصی‌تر دنبال شود.

وی با بیان اینکه آبخیزداری به معنای مدیریت حوزه‌های آبخیز کشور و حفظ آب و خاک است، اظهار کرد: بیشتر کارهایی که در این حوزه انجام می‌شود به منظور کنترل سیلاب و رسوب در حوزه‌های آبخیز است که این هدف با اقداماتی از جمله احداث سازه های سنگ ملاتی و ... محقق می گردد.

رئیس اداره آبخیزداری و حفاظت خاک اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان قم گفت: برای تحقق اهداف آبخیزداری فعالیت‌های بیولوژیکی از جمله مدیریت چرا، نهال‌کاری و بذرکاری، فعالیت‌های مکانیکی از جمله ایجاد سازه های ملاتی، گابیون و خاکی و فعالیت‌های بیومکانیکی که تلفیقی از این دو فعالیت است، اجرا می‌شود.

وی از ارتفاعات به‌عنوان منشأ اصلی حوزه‌های آبخیز نام برد و تصریح کرد: دشت‌ها و شهرها نیز می‌توانند در گروه حوزه‌های آبخیز قرار گیرند اما با توجه به تغییراتی که در آن‌ها ایجاد شده است نمی‌توان آن‌ها را منشأ منابع آبی دانست.

دلشادفر خاطر نشان کرد: قبل از اجرای پروژه‌های آبخیزداری مطالعات در سه مرحله پیش‌شناخت، توجیهی و تفصیلی دنبال می‌شود که در مرحله پیش‌شناخت گزارش اجمالی از حوزه تهیه و در مرحله توجیهی کلی‌نگری صورت گرفته و در مرحله سوم در مقیاس‌های یک 20 هزار و یک پنج هزار، منطقه به صورت جزیی‌تر مطالعه می‌شود و مشکلات مردم از جمله مسایل اقتصادی و جغرافیایی مورد بررسی قرار می‌گیرد.

وی با تاکید بر اینکه فعالیت‌های آبخیزداری به غیر از کنترل سیل، تغذیه قنات‌ها، پاکیزگی هوا، تقویت اقتصاد روستاییان و جلوگیری از مهاجرت روستایی‌ها به شهرها را به دنبال خواهد داشت، گفت: مدیریت حوزه آبخیز به این معناست که از منابع موجود بدون اینکه به طبیعت آسیبی برسانیم به شیوه مطلوب استفاده کنیم که همان بهره‌برداری بهینه است.

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 


خروج