سوم آبان/ روز جهانی تغییر اقلیم

تاریخ انتشار : 1403/08/03 - ساعت انتشار: ٠٩:٥١ - گروه خبری : اخبار استان

تغییرات اقلیم یکی از پیچیده ترین چالش هایی است که بشر در حال حاضر و در آینده با آن مواجه بوده و خواهد بود.

روابط عمومی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان قم/تغییرات اقلیم یکی از پیچیده ترین چالش هایی است که بشر در حال حاضر و در آینده با آن مواجه بوده و خواهد بود

از شروع دهه 1980 ، تهدیدی که توجه عمومی را به خود جلب کرد، گرم شدن قابل ملاحظه کره زمین به علت افزایش دی اکسیدکربن و سایر گازهای گلخانه ای در جو بوده است.

طبق آخرین گزارش ها، انتشار گازهای گلخانه ای بر اثر فعالیت های بشری عامل اصلی تغییرات اقلیمی در قرن اخیر بوده و بیشتر مناطق کره زمین را با افزایش دما، تغیرات در رژیم بارشی و افزایش غلظت دی اکسید کربن مواجه خواهد کرد.

دانشمندان دریافته اند که افزایش دمای زمین سبب می شود دسترسی به آب شیرین دشوارتر شود، از سوی دیگر به علت بالا آمدن سطح آب دریاها، آب شور به منابع آب شیرین ساحلی نفوذ می‌کند و باعث تغییر کیفیت آن می‌شود، همچنین تبخیر سطحی ناشی از پدیده گرم شدن کره زمین، سبب خشک شدن رودخانه‌ها و پایین آمدن کیفیت آب می‌شود، این مساله به ‌ویژه در مناطق کم‌آب‌ مانند مناطق بیابانی و نیمه ‌بیابانی مشهودتر است. علاوه بر این، افزایش املاح آب‌های شیرین بر اثر تبخیر باعث افت کیفیت آن می‌شود.

افزایش دمای زمین همچنین باعث آب شدن سریع یخ‌های قطبی و کوه‌های شناور یخی و در نتیجه بالا آمدن سطح آب دریاهای آزاد می‌شود. به‌طوری که بر اساس پیش‌بینی سازمان‌های جهانی در ۱۰۰سال آینده، بین ۳۰سانتیمتر تا ۱.۵متر سطح آب دریاهای آزاد افزایش خواهد یافت و این امر به نوبه خود باعث ناپدید شدن و یا خالی از سکنه شدن برخی از جزایر، پیشروی آب در نواحی ساحلی و تحت تأثیر قرار گرفتن تأسیسات و زندگی مردم در بنادر می‌شود.

وضعیت ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست به طوری که ایران در زمره ۱۱کشور اول جهان از نظر انتشار گازهای گلخانه‌ای به اتمسفر است که تبعات زیادی را برای کشور به همراه داشته است، از جمله افزایش متوسط دما، کاهش بارش ها، افزایش تعدد و شدت حوادث زیست‌محیطی شدید (مانند سیل و خشکسالی) برخی تاثیرات تغییر اقلیم است که موجب روزهای بسیار گرم در جنوب شرق کشور و روزهای بسیار سرد در شمال غرب کشور شده است، همچنین بروز خشکسالی و ایجاد چشمه‌های گرد و خاک در کشور و منطقه که منجر به افزایش بروز پدیده ریزگردها در شهرهای غربی، جنوب غربی و جنوب شرقی کشور شده است، از دیگر اثرات ملموس افزایش دمای زمین و و تغییر اقلیم است.

بر این اساس و به دلیل خطرهای پدیده تغییر اقلیم و اهمیت توجه به پیامدهای آن، سازمان ملل متحد، ۲۴اکتبر  هر سال را به عنوان روز جهانی تغییرات اقلیمی (International Day of climate Action) تعیین کرده تا در این روز توجه مردم جهان به این موضوع حیاتی جلب شود که امسال در ایران با سوم آبان ماه مصادف است

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 


خروج