منابع طبیعی را با تاغزارها و بیابان ها شناختم

تاریخ انتشار : 1402/03/08 - ساعت انتشار: ١٩:٠٦ - گروه خبری : اخبار سازمان

* هادی شفیعی/ «پدرم یک قرقبان بود. از بدو تولدم با منابع طبیعی خو گرفته ام. در دوران خرد سالی، نوجوانی و جوانی با پدرم به عرصه می رفتم و از نزدیک مشکلات منابع طبیعی را لمس می کردم. منابع طبیعی یک جورهایی با خانواده عجین شده است. من منابع طبیعی را با تاغزارها و بیابان ها شناختم.»... این بخشی از سخنان جعفر مرادی حقیقی مدیر کل منابع طبیعی استان سمنان با کارشناسان اعزامی روابط عمومی سازمان به این استان بود.

از مرادی سمنان می پرسیم چه چیزی بیش از همه ذهنت را در عرصه های منابع طبیعی استان مشغول کرده است؟ 
لحظه ای به فکر فرو می رود «...  شاید خیلی چیزها، اما بیشتر از همه حفاظت از تاغزارها. از روزی که بیماری به جان درختان تاغ افتاده است طاقت ما را نیز تاق کرده است. تمام تلاش ما بر این است که تاغ را در بیابان های سمنان حفظ کنیم زیرا تاغ سپر بلای بیابان های این استان است.»
او می گوید: همه راه ها را پیموده ایم تا  تاغ ها قطع نشود. چون سال ها  منابع طبیعی برای کاشت و نگهداشت تاغ رنج دوران برده است. پای  پدافند غیر عامل را به عرصه باز کرده ایم. رییس موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع را دعوت کرده ایم. کارشناسان گیاهپزشکی دفتر حفاظت و حمایت سازمان آمده اند و حال و روز تاغ های بیمار را دیده اند. می خواهم بگویم که بدون مجوز از مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی وارد عرصه نشدیم .ما ناچار شدیم که 250 هکتار از تاغزارها بیمار و آلوده را قطع کنیم. تاغ های آلوده را بناچار قطع کردیم چون چاره ای جز این نداشتیم. اطراف تاغزارهای قطع شده را با حفر کانال محصور کردیم تا از گزند شتران در امان بمانند. بعد از قطع درختان خوشبختانه اتفاقات خوبی افتاد. تاغ های قطع شده جست زدند، جوانه زدند. قد کشیدند و شاداب شدند.
سیمای منابع طبیعی سمنان بسیار شگفت انگیز و دلرباست. سمنان استانی كویری، با آب‌ وهوایی گرم و خشک است، ولی سرزمینی اعجاب‌انگیز و خطه‌ای پر از شگفتی است که جنگل را به کویر می‌رساند. در یک نگاه می توان رخساره های بیابان و اراضی کویری را به نظاره نشست و در سوی دیگر به جنگل ابر که از شگفتی های بی نظیر دنیاست نگریست ؛ جایی که ابر زمین را به آسمان دوخته است.!
مرادی حقیقی از سیمای منابع طبیعی استان سمنان برایمان گفت:« 9 میلیون و 700هزار هکتار وسعت استان سمنان است. سمنان پنجمین استان کشور به لحاظ وسعت است و 9 میلیون و 300هزار هکتار منابع ملی دارد. نیمی از وسعت استان را عرصه های بیابانی و کویری تشکیل می دهد و 253 هزار هکتار جنگل های ایرانی. تورانی در این استان خودنمایی می کند. ضمن اینکه مراتع استان نیز 3 میلیون و 700 هزار هکتار را به خود اختصاص داده است.
این مدیر منابع طبیعی در ادامه به میانگین بارش های استان اشاره می کند و می گوید: سمنان بطور میانگین امسال 48 میلی متر بارندگی داشته است و کاهش بارندگی ها و خشکسالی سبب کاهش تولید علوفه در مراتع این استان شده است.
او گفت: منابع طبیعی در عرصه های مرتعی تنها دنبال تولیدعلوفه نیست بلکه  کشت تلفیقی و کشت گیاهان دارویی را دنبال می کند تا کمتر به مرتع خسارت وارد شود..
از مرادی حقیقی در باره نقش و مشارکت مردم در منابع طبیعی می پرسیم:« ... منابع طبیعی بدون مردم معنا ومفهوم ندارد. در زمینه جمع آوری بذر، در زمینه کاشت و زراعت چوب، نقش مردم بی بدیل است. فعالیت خیرین در آبخیزداری سمنان نشو نمای خاصی دارد و چشمگیر است. معدن داران و کارخانجات در پروژه آبخیزداری آرادان و سرخه اقدامات چشمگیری داشته و خودجوش پای کار آمده اند تا از جور و جفایی که به منابع طبیعی شده است بکاهند.
مسئول اول منابع طبیعی استان سمنان در باره طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت، سهم استان را در یک دوره چهاره ساله تولید حدود 10 میلیون اصله نهال دانست و افزود: در اولین سال توانستیم 2میلیون و نهصد هزار اصله نهال با گونه های سازگار با شرایط آب و هوایی استان تولید کنیم  که این تعداد نهال البته منهای تولیدات بخش خصوصی است . ضمن اینکه عرصه های کاشت این نهال نیز برای سال نخست تعیین شده است و بخش هایی نیز تقاضا محوری است و مردم از مهر و آبان به منابع طبیعی رجوع می کنند و خواستار تهیه نهال هستند .عرصه های مردمی شناسایی می شود و نهال در اختیارشان قرار می گیرد. همین هفته منابع طبیعی سال گذشته در یک عرصه 50 هکتاری در شاهرود شرکت آب و فاضلاب با استفاده از پساب، طرح زراعت چوب را انجام داد که نهال آن توسط منابع طبیعی بصورت رایگان در اختیارشان قرار گرفت. در شهرستان مهدیشهر هم  داستان این چنین بود.
مرادی حقیقی در زمینه آبخیزداری نیز گفت: عملیات آبخیزداری در تمامی 8 شهرستان استان در حال انجام است.  اقدامات منابع طبیعی تلفیقی و در قالب گابیون بندی، ایجاد بند خاکی و انجام طرح های بیولوژیک در دستور کار است .
مرادی از تهیه طرح جامع آبخیز در استان  نیز سخن گفت و افزود: این طرح در حضور استاندار ارائه و برای وزارت کشور ارسال شده است.
او مساحت حوزه های آبخیز استان را 2.5 میلیون هکتار برشمرد و افزود: از این میزان تاکنون یک میلیون هکتار کار عملیات آبخیزداری انجام شده است و هنوز در این حوزه جای کار زیاد است.
مرادی در ادامه از یک اتفاق خوب در استان هم رونمایی کرد که آن  مربوط به سفر ریاست جمهوری به سمنان بود:« در سفر آقای رییسی به سمنان 130 میلیارد تومان اعتبار علاوه بر اعتبارات استانی برای  منابع طبیعی در نظر گرفته شد که 100 میلیارد تومان آن سهم پروژه های آبخیزداری و 30 میلیارد تومان به طرح های بیابان زدایی اختصاص یافت.
جعفر مرادی حقیقی مدیر کل منابع طبیعی استان سمنان سرانجام حرف های دیگری هم  زد و آن اینکه در بخش حفاظت نیازمند حمایت هستیم. نیروهای حفاظتی و قرقبان ها که بازنشست شده اند بعد از بازنشستگی کسی جایشان را پر نکرد.  همکاران من در استان  صبح  کارشناس، معاون  و رییس اداره اند و از بعد ازظهر به بعد نیز نیروی حفاظتی هستند و پای کار.  فرقی ندارد چه شب و چه روز./ شاید وقتی دیگر

 

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 

برای این خبر نظری ثبت نشده است
نظر شما
نام :
ايميل : 
*نظرات :
متن تصویر را وارد کنید:
 

خروج




سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در یک نگاه
  • سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور به عنوان یک سازمان مستقل حاکمیتی، اجرایی و در جایگاه تشکیلات یکی از معاونت‌های وزارت جهاد کشاورزی مسئولیت حفظ، احیاء، توسعه و بهره‌برداری اصولی و پایدار از منابع‌طبیعی تجدیدشونده کشور را بر عهده دارد. اعمال حاکمیت و مدیریت بر اراضی منابع‌طبیعی کشور که از آن به عنوان اراضی ملی و انفال هم یاد می‌شود، مأموریت خطیر و بی‌نظیر این سازمان است.

    هدف سازمان منابع‌طبیعی و آبخیزداری کشور، حفظ و حمایت، احیاء، توسعه و بهره‌برداری اصولی از جنگل‌ها، مراتع، اراضی جنگلی، بیشه‌های طبیعی، اراضی مستحدثه ساحلی، حفاظت‌ و حمایت از آب و خاک کشور از طریق مدیریت علمی بر حوزه‌های آبخیز و رعایت اصول توسعه پایدار می‌باشد.

ورود


تماس با ما
  • ستاد مرکزی:
    تهران - بلوار ارتش - بعد از مینی سیتی - کدپستی 1955756113
    تلفن: 4-02122446540 و 02122488530 و 02122446503
    دورنگار: 02122488556
    ملاقات مردمی: 02122488476
    پاسخگویی به شکایات: تلفن 02123563478 و فاکس: 02122488557
    آدرس تارنما: www.frw.ir
    صندوق پستی: info@frw.ir


    ساختمان شماره 2 (ستاد چالوس):
    چالوس - میدان معلم(مخابرات) - کدپستی ۴۶۶۱۹۵۳۵۳۷
    تلفن: 01152226521
    دورنگار: 01152249696

there is a pic here