رئیس اداره مرتع اداره کل منابع طبیعی خراسان‌شمالی:
برداشت‌های بی‌رویه، گونه‌های گیاهان دارویی خراسان‌شمالی را تهدید می‌کند

تاریخ انتشار : 1401/02/05 - ساعت انتشار: ١٧:١٥ - گروه خبری : اخبار استان

رئیس اداره مرتع منابع‌طبیعی و آبخیزداری خراسان‌شمالی اعلام کرد: با توجه به خشکسالی چند سال اخیر و در جهت حفظ گونه‌های گیاهان دارویی استان، برداشت این نوع گیاهان در قالب طرح‌های بهره‌برداری محدود می‌شود.

مهرداد فلاحی گفت: با توجه به خشکسالی های اخیر، امسال پوشش گیاهی منابع طبیعی، متراکم و وضعیت رویشگاه ها مناسب نیست و براساس دستور سازمان جنگل ها برداشت گیاهان دارویی از عرصه های استان محدود و شامل استراحت یک ساله و در برخی طرح ها مشروط به بازدید کارشناسان شود.

وی با بیان این که این ممنوعیت در سال قبل نیز وجود داشت، افزود: در سال گذشته برداشت گیاهان دارویی منحصر به باریجه شد و بر همین اساس یک هزار و 669 کیلوگرم باریجه از سطح عرصه های مشمول بهره برداری برداشت شد.

فلاحی با بیان این که باریجه، گون و کتیرا و زرشک کوهی در قالب طرح های بهره برداری احیا و حفاظت می شوند افزود: با این وجود بیشتر بهره برداران در طرح های مشارکتی خواهان کاشت باریجه هستند که به لحاظ اقتصادی صرفه بیشتر و ارزش صادراتی، صنعتی، دارویی و علمی دارد و همین عوامل بازار فروش این گونه گیاهی را رونق داده است.

فلاحی با اشاره به برداشت های غیراصولی برخی گیاهان دارویی افزود: در برداشت همه گیاهان باید از هر گونه آسیب به رویشگاه و گیاه خودداری شود اما متاسفانه برداشت گیاهانی مانند کتیرا و گون آسیب زیادی به این دو گیاه پرکاربرد وارد کرده و حتی عرصه های تحت پوشش شیرین بیان و برخی از گیاهان مانند زرشک کوهی نیز علاوه بر خشکسالی تحت تاثیر برداشت های بی رویه قرار گرفته است.

فلاحی تصریح کرد: البته برداشت گیاهانی مانند چریش و آویشن و کاکوتی نیز فقط در حد مصرف خانگی و در حد چند گرم تا یک کیلوگرم مجاز و در غیر این صورت تخلف است و با آن برخورد می‌شود.

وی در پایان گفت: برداشت گونه هایی مانند شیرین بیان، ثعلب و لاله واژگون و در مجموع گیاهانی که ریشه و ساقه آن مورد استفاده قرار می گیرد، به علت این که ریسک برداشت آن ها را با خطر انقراض مواجه می کند مطلقا ممنوع است مگر آن که در اراضی مستثنیات روییده شده باشد.

قابل ذکر است: گستره حوزه منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی 2 میلیون و 33 هزار و 36 هکتار است که از این وسعت یک میلیون و 400 هزار هکتار مرتع، بیش از 183 هزار هکتار بیابان و 434 هزار و 550 هکتار جنگل است و در خراسان شمالی 350 گونه گیاه دارویی، معطر و ادویه ای شناسایی شده است که بیشتر این گونه ها قابلیت صنعتی شدن دارند و معروف ترین آنها باریجه، کتیرا و شیرین بیان، زیره سبز، آویشن باغی، نعنا فلفلی، خاکشیر، گشنیز، کدو تخم کاغذی است.

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 

برای این خبر نظری ثبت نشده است
نظر شما
نام :
ايميل : 
*نظرات :
متن تصویر را وارد کنید:
 

خروج




سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در یک نگاه
  • سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور به عنوان یک سازمان مستقل حاکمیتی، اجرایی و در جایگاه تشکیلات یکی از معاونت‌های وزارت جهاد کشاورزی مسئولیت حفظ، احیاء، توسعه و بهره‌برداری اصولی و پایدار از منابع‌طبیعی تجدیدشونده کشور را بر عهده دارد. اعمال حاکمیت و مدیریت بر اراضی منابع‌طبیعی کشور که از آن به عنوان اراضی ملی و انفال هم یاد می‌شود، مأموریت خطیر و بی‌نظیر این سازمان است.

    هدف سازمان منابع‌طبیعی و آبخیزداری کشور، حفظ و حمایت، احیاء، توسعه و بهره‌برداری اصولی از جنگل‌ها، مراتع، اراضی جنگلی، بیشه‌های طبیعی، اراضی مستحدثه ساحلی، حفاظت‌ و حمایت از آب و خاک کشور از طریق مدیریت علمی بر حوزه‌های آبخیز و رعایت اصول توسعه پایدار می‌باشد.

ورود


تماس با ما
  • ستاد مرکزی:
    تهران - بلوار ارتش - بعد از مینی سیتی - کدپستی 1955756113
    تلفن: 4-02122446540 و 02122488530 و 02122446503
    دورنگار: 02122488556
    ملاقات مردمی: 02122488476
    پاسخگویی به شکایات: تلفن 02123563478 و فاکس: 02122488557
    آدرس تارنما: www.frw.ir
    صندوق پستی: info@frw.ir


    ساختمان شماره 2 (ستاد چالوس):
    چالوس - میدان معلم(مخابرات) - کدپستی ۴۶۶۱۹۵۳۵۳۷
    تلفن: 01152226521
    دورنگار: 01152249696

there is a pic here