محمد درویش ؛
چاه ها، قنات ها را از بین می برد .
فعال محیط زیست، پژوهشگر و کویرشناس گفت:شتاب بیابان زایی در قم نسبت به متوسط کشوری بسیار بیشتر است اگر پرچم مقابله با بیابان زایی را قم بلند کند، فقط مشکل قم را حل نکرده بلکه مشکل ۱۰ شهر دیگر را حل کرده است.
به گزارش روابط عمومی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان قم، محمد درویش فعال محیط زیست، پژوهشگر و کویرشناس ایرانی ظهر روز شنبه در اولین جلسه شورای سیاستگذاری «همایش ملی راهبردهای تبیین پایداری اکوسیستم دریاچه نمک و کنترل گردوغبار» که در سالن جلسات اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان قم با حضور مسئولان استانی و کشوری برگزار شد، گفت: شتاب بیابان زایی در قم نسبت به متوسط کشوری بسیار بیشتر است اگر پرچم مقابله با بیابان زایی را قم بلند کند، فقط مشکل قم را حل نکرده بلکه مشکل ۱۰ شهر دیگر را حل کرده است.
درویش در ادامه به وضعیت بهره برداری از آب های زیر زمینی در کشور اشاره داشت و گفت: شیوه بهره برداری غیرمجاز و افسار گسیخته از آب های زیرزمینی و آن هم از طریق چاه ها، باعث ازبین رفتن قنات ها می شود. .
وی افزود: متاسفانه در سطح کشور دریاچه نمک را به عنوان یک تالاب به رسمیت نمی شناسند و به صورت یک پهنه ی نمکی به آن می نگرند. در صورتی که بایستی این دریاچه در کنوانسیون رامسر به ثبت رسیده شود.
فعال محیط زیست گفت: دریاچه نمک، در گذشته کویر مرکزی ایران را تغذیه می کرده و اکنون در وضعیت بحرانی قرار دارد؛ چرا که آورد این دریاچه از رودهای جاجرود، خررود، قره سو و رودخانه ی کرج به حداقل ممکن رسیده و در بیشتر ایام سال، آورده رودخانه ها صفر است.
درویش اظهار داشت: مساله ی دریاچه نمک، فقط مساله ی استان قم نیست، بلکه مساله ی کشور است و قم می تواند با حل این مساله، پرچم دار کمک به کشور باشد. برگزاری این همایش نشان دهنده ی این است که شما، نگران ایران هستید.
این فعال محیط زیست، به هزینه کرد مرکز پژوهش های مجلس برای مقابله با گردوغبار اشاره کرد و گفت: مشکل ریزگردها در کشور ناشی از ناترازی و خشک شدن سطح زمین است، ما دو سوم آبهای کل کشور را مصرف کرده ایم.
و این امر عواقب خطرناکی برای مردم و سلامت آنها به همراه دارد، ذرات کمتر از دو نیم میکرون می توانند از سطح پوست، وارد بدن شود و باعث سرطان گردد .علاوه براین در کشوری که مساله ی جمعیت، یکی از مهمترین مسایل آن است، 8 درصد مرده زایی داریم، که بخش بزرگی از آن ناشی از ریزگردها است.
درویش اظهار داشت: باید چیدمان کشور تغییر کند، به جای پرداختن به معلول ها، علت یابی شود و به ریشه ها پرداخته شود.
وی گفت: قم زمانی می تواند، پایدار بماند که مصرف آب در آن کاهش پیدا کند، قم سالانه ۱۵۰ میلیون مترمکعب به آب نیاز دارد و به جای اینکه این آب از محل دز تامین کند، بایستی فرهنگ بازچرخانی در آن توسعه یابد، کشوری مانند کشور اتریش ۱۸ بار آب را بازچرخانی می کند.
محمد درویش در خاتمه راه برون رفت از این بحران را تغییر سبک زندگی مردم دانست و خاطر نشان کرد: استفاده از وسایل نقلیه غیرموتوری مانند دوچرخه، تراموا یا همان قطاربرقی و پیاده رویی باید رواج بیشتری پیدا کند و شهرداران زیرساخت لازم را در شهرها فراهم نمایند.
ارسال به دوست